Upitnik preferencije tehničkih zanimanja

Dragi učenici, pomoću ovog testa možete saznati interesiraju li vas tehnička zanimanja i koliko biste se uspješno mogli baviti svojim budućim tehničkim zanimanjem. Odvojite dovoljno vremena za odgovaranje na postavljena pitanja kako biste si ostavili dovoljno prostora da steknete dobar prvi dojam o svom potencijalnom budućem poslu. Upamtite, tehničko obrazovanje je osnova za mnoga zanimanja, a ne samo jedno. Upitnik vam može pomoći u donošenju odluke o izboru karijere u području tehničkih znanosti. Vaš je zadatak dati odgovore na tri seta pitanja u kojima procjenjujete sebe i svoje vještine. Ne brinite, ne razmišljajte o ukupnom rezultatu, već se potrudite dati iskrene odgovore.

Već do sada si se susreo/la s određenim tehničkim aktivnostima. Za izvršavanje takvih aktivnosti potrebne su nam određene sposobnosti i prethodno naučene vještine. Odgovorima na sljedeća pitanja možeš dobiti prvi uvid u do sada razvijene sposobnosti i vještine, ali i odgovor na pitanje privlače li te takve aktivnosti. Tvoj je zadatak ocjenama od 1 do 4 procijeniti koliko te dobro opisuje svaka od navedenih tvrdnji:

1 – Uopće se ne odnosi na mene
2 – Uglavnom se ne odnosi na mene
3 – Uglavnom se odnosi na mene
4 – U potpunosti se odnosi na mene

Dobro razmisli je li se tvrdnje više odnose ili ne odnose na tebe!

1 / 10

Dobro se snalazim s mobitelima, raznim aplikacijama i općenitom uporabom računala

2 / 10

Lako mi je razumjeti kako rade strojevi, uređaji i alati.

3 / 10

Brzo shvatim funkciju nekog stroja ili uređaja (npr. za što služe neki stolarski alati, alati za kućanske radove, alati za popravljanje automobila…)

4 / 10

Spretan/na sam u izradi jednostavnijih tehničkih nacrta (npr. izrađivanju nacrta nekog proizvoda ili objekta – kuće, mosta, stroja...).

5 / 10

Dobar/a sam u popravljanju ili u pomoći popravljanju tehničkih kvarova kod kuće

6 / 10

Dobro sam upoznat/a s osnovama programiranja i programskih jezika koje sam učio/la u školi ili koje sam samostalno učio/la.

7 / 10

Već imam prvo iskustvo u radu sa strojevima i uživao/la sam u njima (npr. korištenje bušilica, 3D printera…).

8 / 10

Privlači me rad sa strojevima (npr. sa strojevima za održavanje vozila (automobili, motocikli, zrakoplovi, bageri, dizalice) ili sustavima za grijanje/hlađenje, strojevima za izradu materijala (plastika, željezo)…)

9 / 10

Privlači me rad s elektrotehničkom opremom (npr. rad na proizvodnji električne energije, električnim instalacijama, električnim strojevima (motori), čipovima, dijelovima električnih uređaja, uređajima za prijenos zvuka/slike…)

10 / 10

Privlači me rad na razvoju računalnih programa, baza podataka, otklanjanja teškoća u radu kompjutera/aplikacija, web dizajnu…